Talianske salámy

Zaujíma vás aké salámy majú taliani? Prečítajte si tento článok, ktorý vám predstaví niektoré z výborných talianskych salám.

Salámy sú obľúbené. Rôzne druhy, milión chutí, milión tvarov. Používame ich ako pochutinu k raňajkám. Dávame si ich na pizzu. Ochucujeme nimi šaláty. Sú neodmysliteľným spoločníkom na dlhé cesty, alebo na turistiku. Sú čerstvé vždy a všade vďaka procesu  údenia alebo sušenia.

Dovoľte nám aby sme vám predstavili niekoľko druhov talianskych salám.

Milano

Je saláma chuťou veľmi podobná na maďarskú salámu. Tento typ salámy je veľmi jednoducho ochutený soľou, korením a cesnakom. Milano je mixom hovädzieho mäsa, bravčového mäsa a bravčového tuku. Pomer je 33% na každú zložku. Saláma sa vyznačuje obzvlášť jemnou konzistenciou. Mäso a tuk sa posekajú najemno pomocou precízneho prístroja s dvoma čepeľami. Proces zrenia trvá od 3 do 9 týždňov v závislosti od veľkosti salámy. Dĺžka procesu zrenia je nastavená tak aby sa dosiahla ideálna konzistencia mäsa a tuku. Miláno je špecifické svojou jemnosťou a sladkastou chuťou.

Spainata Piccante

Spianata sa vyrába miešaním bravčového mäsa z bravčovým bôčikom. Na dochutenie sa pridáva soľ, korenie a mletá paprika. Saláma je pôvodne z Kalábrie. Farbu a štipľavosť získava pridaním štipľavej papričky. Spianata je ploská. Tvar získava lisovaním. Je skvelá na okamžitú konzumáciu. Tiež sa dá použiť na pizzu. Tak ako väčšina nefalšovaných talianskych produktov sa saláma produkuje výlučne z prasiat chovaných v Taliansku.

Ventricina

Táto saláma má napríklad oproti saláme Milano pomerne hrubé zrno. Podobne ako ostatné salámy je dochutená soľou, korením, mletou paprikou (štipľavou aj sladkou). Doba zrenia trvá okolo 60 dní. Saláma má nezameniteľnú červenú farbu podobnú tehlovej červenej. Podobne ako Spianata je delikatesou sama o sebe. Možno ju tiež použiť na pizzu, kde sa ešte rozvinie jej nezameniteľná pikantná chuť.

Sopressa

Vyrába sa tradične z bravčového mäsa. Mix bravčového a hovädzieho mäsa je tiež jednou z variant. Od tradičných salám sa odlišuje hlavne tým, že je nahrubo pomletá. Do salámy sa pridáva aj na lupienky namletá štipľavá paprika. Konzervácia sa zabezpečuje sušením a solením. Sušenie trvá od troch do dvanástich týždňov, počas ktorých saláma stratí aj 30% svojej váhy. Pri procese sušenia je saláma zaťažená, čo je pridáva tradičný ploský tvar. Sopressa je veľmi široký pojem, ktorý pod sebou zahŕňa širokú škálu salám z rôznych regiónov. Môže obsahovať príchute ako napríklad víno, cesnak a fenikel.

Predstavili sme vám len zlomok talianskych salám. Ochutnajte, vychutnajte a zamilujte sa.